- Lakër jeshile
Perimet krucifer, si lakra jeshile, mund të grumbullojnë metale të rënda nga toka dhe disa prej tyre mund të kenë nivele të larta të plumbit. Nëse ju pëlqen të shtoni lakër jeshile në dietën tuaj të përditshme, rekomandohet ta zëvendësoni atë herë pas here.
- Ëmbëlsira me oriz
Ëmbëlsirat me oriz mund të jenë një zëvendësim i mirë për patate të skuqura dhe biskota, por edhe pse janë me pak kalori, ato janë ende një lloj i ushqimit të përpunuar dhe kanë mungesë të vitaminave dhe mineraleve. Përveç kësaj, një studim gjithashtu zbuloi arsenik në ushqimin me bazë orizi.
- Vaj kokosi
Vaji i kokosit është tregtuar si një ushqim i mirë dhe i shëndetshëm, por e vërteta është se ai ka më shumë se 80% yndyrë të ngopur, duke rritur kolesterolin LDL dhe shanset tuaja për të marrë sëmundje të zemrës.
- Ton i freskët
Megjithëse i pasur me Omega 3, disa studiues kanë zbuluar se toni i freskët nga Oqeani Atlantik mund të ketë nivele të larta merkuri, të cilat mund të çojnë në helmim.
- Kanellë
Kanella zakonisht përdoret në çajra, ëmbëlsira dhe si erëza. Por një nga përbërjet e kësaj erëze është kumarina, e cila mund të jetë toksike dhe kancerogjene.
- Arrëmyshk
Një erëz që është kryesisht nga Indonezia dhe India, arrëmyshk është i njohur për aromën e tij të pasur. Sidoqoftë, janë raportuar disa raste të dehjes me arrëmyshk. Mbingopja e tepërt e kësaj arre mund të shkaktojë halucinacione, takikardi dhe efekte antikolinergjike.
- Kafeja
Disa njerëz mbështeten tek kafeja për t’u zgjuar, për t’u përqendruar ose për të bërë vetëm një pushim në mes të ditës, por studimet kanë treguar se pirja e tij e tepërt mund të përkeqësojë osteoartrozën, artropatitë dhe obezitetin.
- Kuskus
Për shkak se është me pak fibra, nëse kuskusi kombinohet me një dietë me shumë yndyrë, mund të rrisë masën dhjamore dhe mbipesha. Couscous gjithashtu ka nivele të larta të karbohidrateve, të cilat mund të shkaktojnë një rritje të sheqerit në gjak. Nëse keni diabet ose keni tendencë ta keni në të ardhmen, rekomandohet të shmangni këto lloj ushqimesh.
- Salmon i tymosur
Një produkt i ndotjes së ujit dhe procesit të pirjes së duhanit, salmoni i tymosur raportohet të ketë nivele të larta të hidrokarbureve aromatike policiklike, të cilat mund të kenë veti toksike, mutagjene dhe ose kancerogjene.
- Kombucha
Kombucha është një pije e fermentuar që është në modë për përfitimet e saj të provuara shëndetësore. Por në të njëjtën kohë, ka pasur disa dehje nga kombucha dhe incidente të dështimit të veshkave të raportuara pas pirjes së tij, duke çuar në konsumin e rekomanduar të kombucha të jetë afërsisht 114 g.
- Patatet
Patate të skuqura, të ziera ose pure, nuk ka rëndësi mënyra se si i hani, por nëse hasni një patate të gjelbër, është më mirë ta kaloni atë ose ta qëroni jeshilen krejtësisht. Ky lloj zhardhoku ka një përqendrim të lartë të glikoalkaloideve, një përbërje toksike që mund të çojë në të përziera dhe të vjella.
- Mango
Nëse keni një histori të alergjive të dredhkave helmuese, është më mirë të qëndroni larg mangove. Ata të dy kanë të njëjtën substancë që mund të çojë në kruajtje, lëkurë të skuqur, urtikari dhe flluska.
A e dini se këto ushqime mund të jenë të këqija për ju? A keni përjetuar ndonjëherë ndonjë çështje pasi keni ngrënë ato? Na tregoni!