Patatet janë një ushqim i gjithanshëm, dhe ju mund të jeni shumë krijuese me to. Recetat variojnë nga krijimet e shpejta të gatuara në mikrovalë deri te pjatat e pjekura për orë të tëra.
Ne po ju njohim me 6 mënyra të shijshme për të gatuar patate të cilat mund t’i provoni në shtëpitë tuaja.
Patate krokante
Përbërësit:
½ kg patate të vogla të prera në gjysmë
1 lugë gjelle vaj ulliri ekstra të virgjër
1 lugë çaji pluhur hudhër
1 lugë çaji erëza italiane
1 lugë çaji erëza cajun (opsionale)
Kripë
Piper i zi
Pak limon
Majdanoz i copëtuar si zbukurim
Gatimi:
Kombinoni patatet me vaj ulliri, pluhur hudhre, erëza italiane dhe erëza Cajun në një tas të madh. Spërkatni kripë dhe piper.
Vendosni patatet për tiganisje dhe gatuajini në 200ºC për 10 minuta.
Pas këtyre 10 minutave, tundeni tiganin për t’i trazuar derisa patatet të marrin një ngjyrë të artë. Duhet të zgjasë edhe 8-10 minuta.
Sapo të mbarojnë, vendosni patatet në një pjatë dhe shtrydhni pak lëng limoni mbi to.
Zbukuroni pjatën me majdanoz para se ta shërbeni.
Pure patatesh
Përbërësit:
1 kg patate (rreth 4 patate të mëdha)
Kripë
pak gjalpë plus 2 lugë të tjera për zbukurim
½ filxhan qumësht
½ filxhan krem kosi
Piper i zi
Gatimi:
Qëroni patatet.
Vendosni patatet në një tenxhere të madhe dhe mbulojini me ujë. Shtoni një majë luge kripë.
Lërini të ziejnë derisa të zbuten, gjë që duhet të zgjasë rreth 16 deri në 18 minuta.
I kullojmë dhe i vendosim përsëri në tenxhere.
I shtypim.
Ndërkohë, shkrini gjalpin dhe qumështin në një tenxhere të vogël derisa të nxehen.
Hidhni përzierjen e gjalpit dhe qumështit mbi purenë e patateve dhe përzieni derisa gjithçka të bëhet kremoze.
Shtoni salcën e thartë dhe përzieni derisa të përzihet me pjesën tjetër.
Shtoni kripë dhe piper.
Vendosni të gjithë përzierjen në një enë shërbyese dhe mbulojeni me 2 lugë gjalpë.
Spërkatni edhe më shumë spec.
Patatet e skuqura në tigan
Përbërësit:
½ kg patate të vogla, të lara dhe të pastra
1 lugë gjelle vaj perimesh
1 lugë gjelle vaj ulliri ekstra i virgjër
1 lugë rozmarinë sapo të prerë
1 lugë çaji pluhur hudhër (opsionale)
1 lugë çaji pluhur djegës (opsionale)
Kripë
Piper i zi
Gatimi:
Prisni patatet në feta të trasha 4 mm.
Ngrohni pak vaj perimesh dhe vaj ulliri në një tigan të madh në nxehtësi mesatare-të lartë.
Shtoni patatet në tigan dhe spërkatni me rozmarinë, kripë dhe piper.
Gatuajini derisa të marrin një ngjyrë të artë dhe të freskët në pjesën e poshtme. Duhet të zgjasë 4 deri në 5 minuta.
Përziejini dhe gatuajini në anën tjetër derisa të marrin një ngjyrë të artë, gjë që duhet të zgjasë edhe 4 deri në 5 minuta.
Shtoni pluhur hudhre dhe pluhur djegës dhe vazhdoni gatimin, duke e trazuar herë pas here, derisa patatet të zbuten nga brenda dhe të marrin ngjyrë kafe të artë nga jashtë.
Duhet të zgjasë edhe 2 minuta të tjera.
Shërbejini të nxehta.
Patate të pjekura
Përbërësit:
4 patate të kuqe, të lara
Vaj ulliri ekstra i virgjer
Kripë
Piper i zi
Gjalpë
Salcë kosi
Gatimi:
Ngrohim furrën në 180ºC.
Grijini patatet.
Spërkatni me pak vaj ulliri dhe bujarisht me kripë dhe piper.
Vendosini ato në një tavë pjekjeje.
Piqini ato derisa të shpohen lehtë me një pirun, gjë e cila duhet të zgjasë një orë deri në një orë e gjysmë.
Sapo të mbarojnë, shtoni gjalpë ose salcë kosi.
Patate të gatuara në mikrovalë
Përbërësit:
4 patate të kuqe, të lara
Vaj ulliri ekstra i virgjer
Kripë
Piper i zi
Gatimi:
Lani patatet dhe thajini plotësisht.
Vendosini në një pjatë të sigurt në mikrovalë për rreth 7 minuta, duke i kthyer.
Nëse nuk mund ta shponi një patate me pirun pas 7 minutash, vazhdoni ta mikrovaloni derisa të zbutet.
Kur të mbarojnë, lërini të qëndrojnë për 2 minuta.
Prisni patatet në gjysmë.
Spërkatni kripë, piper dhe gjalpë.
Patate në skarë
Përbërësit:
4 patate russet, të prera
2 lugë çaji pluhur hudhër
1 lugë çaji kripë
1 lugë çaji piper i zi i sapo bluar
½ filxhan vaj ulliri ekstra të virgjër
2 lugë barishte të copëtuara rishtas (të tilla si majdanozi)
Gatimi:
Vloni një tenxhere me ujë dhe sigurohuni që uji të jetë i kripur mirë.
Shtoni patatet dhe gatuajini deri në al dente, gjë që duhet të zgjasë 5 deri në 7 minuta.
I kullojmë dhe i lëmë të ftohen pak.
Vendoseni skarën në nxehtësi mesatare-të lartë.
Në një tas të madh, bashkoni pluhurin e hudhrës, kripën dhe specin. Pastaj trazoni përzierjen dhe shtoni vajin e ullirit.
Vendosni patatet në përzierje dhe përzieni butësisht.
Hiqini ato nga vaji.
Grijini patatet, duke i kthyer vetëm një herë derisa të marrin një ngjyrë të artë.
Shtoni bimë në përzierjen e vajit që keni bërë më parë.