Orizi i zi është një larmi me kokrra me ngjyrë të errët, të pasura me minerale dhe fibra. Tradita gjurmon origjinën e këtij orizi me ngjyrë të zezë në Kinë, ku u konsiderua një ushqim fisnik dhe i shijshëm i rritur ekskluzivisht për perandorin, për këtë arsye u quajt edhe “oriz i ndaluar”. Por le të zbulojmë cilat janë përfitimet që orizi i zi sjell në trupin tonë dhe si ta gatuajmë më mirë këtë super ushqim që është i shkëlqyeshëm për shëndetin tonë.
Ngjyra e tij e errët nënkupton praninë e antioksidantëve, në veçanti të antocianinave, të cilat ne i gjejmë në sasi të mëdha edhe te boronica. Kripërat minerale kanë një prani të lartë të selenit, hekurit, zinkut dhe manganit të cilat ndihmojnë në parandalimin e plakjes dhe sëmundjeve ndërsa, midis vitaminave, ekziston një bollëk i vitaminave B1 dhe B2 dhe e vitaminës PP (niacin).
Gjithashtu nuk përmban gluten dhe ka sheqerna të ulta, kështu që është ideal për ata që vuajnë nga sëmundja celiac, diabeti por edhe për të moshuarit dhe fëmijët, veçanërisht për tretshmërinë e tij të lartë. Sasia e tij kalorike është rreth 377 kalori për 100 gram produkt. Por këtu janë të gjitha vetitë e orizit të zi.
Kryen një veprim antioksidues dhe ndihmon në parandalimin e sulmit në zemër: antocianinët që përmbahen në orizin e zi, dhe që i japin atij ngjyrën e tij të errët, janë antioksidantë të fuqishëm që ndihmojnë në parandalimin e kancerit dhe sulmit në zemër, si dhe luftojnë efektet e dëmshme radikalet e lira dhe plakjen qelizore. Përmbajtja e ulët e natriumit gjithashtu e bën atë të përshtatshme për ata që vuajnë nga hipertensioni.
I përshtatshëm për ata që vuajnë nga diabeti: orizi i zi nuk përmban gluten, prandaj i siguron trupit tonë sasinë e duhur të proteinave dhe karbohidrateve komplekse që nuk ndryshojnë nivelin e sheqerit në gjak, duke e bërë atë një ushqim ideal për të sëmurët nga diabeti.
Anti-inflamator dhe lufton kolesterolin: orizi i zi gjithashtu ka një veprim anti-inflamator: konsumi i këtij drithëri në të vërtetë është shoqëruar me një ulje të komponimeve inflamatore. Prania e antioksidantëve, nga ana tjetër, ndihmon në uljen e niveleve të kolesterolit të keq (LDL) me përfitime për zemrën dhe arteriet.
Lufton kapsllëkun dhe përmirëson tretjen: fibra dietike e përmbajtur në orizin e zi është e dobishme për parandalimin e kapsllëkut dhe ndihmon në zgjidhjen e problemeve që lidhen me tretjen e dobët, falë tretjes së lartë të tij. Fibra dietike rrit gjithashtu ndjenjën e ngopjes, gjë që e bën atë një ushqim ideal për ata që duan të humbin peshë.
Pastron mëlçinë: konsumimi i orizit të zi ndihmon në pastrimin e trupit dhe pastrimin e mëlçisë nga mbetjet toksike që mund ta dëmtojnë atë.
Si të konsumoni orizin e zi dhe ku ta gjeni
Orizi i zi ka kohë më të gjatë gatimi sesa orizi i bardhë tradicional, ai shkon nga 40 në 50 minuta në ujë të valë, ose 25 minuta me një tenxhere me presion: para gatimit.
Orizi i zi është i shkëlqyeshëm kur kombinohet me perime, peshk dhe përdoret gjerësisht për përgatitjen e sallatave dhe supave. Nëse dëshironi ta përdorni për të përgatitur një rizoto, nuk është e nevojshme që ta skuqni, por pasi të keni gatuar, duhet të zihet në tigan me salcë për 10 minuta. Mund të blini oriz të zi në dyqanet ushqimore organike dhe në disa supermarkete, ose ta blini atë në internet në faqet e ushqimit.