Një studim ka zbuluar se kur acidi palmitik plotësohej në dietën e minjve, kanceri i gojës dhe i lëkurës kishin më shumë gjasa të përhapeshin.
Acidi palmitik ose vaji i palmës ka mbetur një substancë e diskutueshme, megjithatë ky studim i fundit hedh dritë se si mund të jetë një nga shkaqet kryesore për rritjen e diagnozës së kancerit të parë kohët e fundit.
Një studim i fundit i publikuar në revistën Nature ka bërë një zbulim tronditës që lidh yndyrën në dietë dhe përhapjen e kancerit.
Studimi, i financuar pjesërisht nga organizata në Mbretërinë e Bashkuar, Worldwide Cancer Research, zbuloi se acidi palmitik ndryshon gjenomën e kancerit. Kjo nga ana tjetër rrit ndjeshëm gjasat që ky kancer të përhapet, shkruan Express.co.uk.
Zbulimi i ka lënë studiuesit të përpiqen për një terapi të re për të ndihmuar në ndërprerjen e këtij procesi me shpresën se mund të ndalojë përhapjen e kancerit në një kohë kur diagnozat janë rritur me ritme alarmante.
Metastaza – ose përhapja – e kancerit mbetet shkaku kryesor i vdekjes në pacientët me kancer dhe shumica dërrmuese e njerëzve me kancer metastatik mund të trajtohen vetëm, por jo të shërohen. Siç e dinë shumica, ushqimi mund të ketë një ndikim të madh në kancer me acidet yndyrore që janë blloqet ndërtuese të yndyrës në trup.
Fatkeqësisht, metastazat shpesh nxiten nga acidet yndyrore në dietën e dikujt, duke paralajmëruar më tej se çfarë vendosni në gojë mund të ketë një ndikim shkatërrues për shëndetin.
Gjetjet e publikuara rishtazi, të udhëhequra nga studiuesit në IRB Barcelona, Spanjë, zbulojnë se një acid yndyror i tillë që gjendet zakonisht në vajin e palmës, i quajtur acidi palmitik, nxit metastazat në karcinomat orale dhe kancerin e lëkurës te minjtë.
“Ka diçka shumë të veçantë në lidhje me acidin palmitik që e bën atë një nxitës jashtëzakonisht të fuqishëm të metastazave”, tha Prof. Salvador Aznar-Benitah, i Institutit për Kërkime në Biomjekësi (IRB), Barcelonë.
“Unë mendoj se është shumë herët për të përcaktuar se cila lloj diete mund të konsumohet nga pacientët me kancer metastatik që do të ngadalësonte procesin e metastazave”.
Vaji i palmës përdoret në prodhimin e ushqimeve si ëmbëlsira, çokollata, biskotat, margarina dhe yndyrat e skuqjes.