Ja 10 ushqimet që janë të domosdoshme për një shëndet më të mirë!

by KLIKOJE.AL

Studime të shumta kanë treguar se modelet e të ngrënit shëndetshëm mund të zvogëlojnë rrezikun e tensionit të lartë të gjakut, sëmundjeve kardiovaskulare, diabetit dhe disa formave të kancerit. Modelet dietike si dieta mesdhetare, e cila bazohet kryesisht në ushqime me bazë bimore, janë treguar të jenë të dobishme për shëndetin dhe reduktimin e sëmundjeve kronike.

Megjithatë, ka disa ushqime që meritojnë njohje të veçantë. Këto “superushqime” ofrojnë lëndë ushqyese shumë të rëndësishme që mund të përmirësojnë vaktet tona dhe të përmirësojnë më tej një plan tashmë të shëndetshëm të të ngrënit.

1. Manaferrat

Të pasura me fibra, manaferrat me ëmbëlsinë e tyre natyrale dhe ngjyrat e ndezura na ofrojnë antioksidantë dhe lëndë ushqyese që ndihmojnë në luftimin e sëmundjeve.

2. Peshku

Peshku është një burim i mirë proteinash dhe acidesh yndyrore omega-3, të cilat ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve të zemrës.

3. Perimet me gjethe jeshile

Perimet me ngjyrë jeshile të errët janë një burim i mirë i vitaminës A, vitaminës C dhe kalciumit, si dhe disa fitokimikateve (kimikate të prodhuara nga bimët që kanë një efekt pozitiv në shëndet). Ato gjithashtu shtojnë fibra në dietën tonë.

4. Arrat

Lajthitë, arrat, bajamet, arrat pekan janë një burim i shkëlqyer i proteinave me bazë bimore. Ato gjithashtu përmbajnë yndyrna të pangopura që mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

5. Vaj Ulliri

Vaji i ullirit është një burim i mirë i vitaminës E, polifenoleve dhe acideve yndyrore të pangopura, të cilat ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

6. Drithërat e plota

Një burim i mirë i fibrave të tretshme dhe të patretshme, drithërat e plota përmbajnë gjithashtu disa vitamina B, minerale dhe fitonutrientë. Ato kanë treguar se ulin kolesterolin dhe mbrojnë nga sëmundjet e zemrës dhe diabeti.

7. Kos

Një burim i mirë i kalciumit dhe proteinave, kosi përmban gjithashtu baktere të gjalla të quajtura probiotikë. Këto baktere “të mira” mund ta mbrojnë trupin nga ato të dëmshme.

8. Perime kryqëzore

Kjo kategori përfshin brokolin, lakrën e brukselit, lakrën, lulelakrën, lakrën jeshile, rrepat, etj. Ato janë një burim i shkëlqyer i fibrave, vitaminave dhe fitokimikateve si indolet, tiocianatet dhe nitrilet, të cilat mund të parandalojnë lloje të caktuara të kancerit.

9. Bishtajoret

Fasulet, qiqrat, bizelet. Bishtajoret janë një burim i shkëlqyer i fibrave, folatit dhe proteinave me bazë bimore. Studimet tregojnë se ato mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.

10. Domatet

Ato janë të pasura me vitaminë C dhe likopen, të cilat, sipas hulumtimeve, mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të prostatës.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.