Pirja e çajit jeshil mund të ndihmojë në parandalimin e humbjes së muskujve ndërsa plakeni

Po kërkoni mënyra për të parandaluar humbjen e muskujve që nuk përfshijnë lodhjen? Çaji jeshil mund të jetë zgjidhja.

Kjo është thënë nga studiuesit në Universitetin West Virginia, të cilët supozuan se ekstrakti i çajit jeshil do të përmirësonte rikuperimin e muskujve në minj. (Pse minjtë? Ata janë shumë të ngjashëm me njerëzit gjenetikisht!)

Drejtuesit e studimit gjithashtu shpresuan të vërtetonin se çaji jeshil mund të përdoret si një trajtim në shtëpi për të rriturit e moshuar që vuajnë nga humbja dhe forca e muskujve në lidhje me moshën.

Gjatë studimit, hetuesit ndanë 60 minj laboratorë në tre grupe: një grup kontrolli, një që nuk mund të përdorte këmbët e pasme dhe një grup që gjithashtu nuk mund të përdorte këmbët e pasme por mori 14 ditë shërim. Duke eleminuar disa nga lëvizjet e kafshëve, hetuesit mund të studionin se si çaji jeshil ndikoi në rikuperimin e muskujve të ulur, duke imituar kështu stilin e jetës së ulur të burrave dhe grave të moshuara.

Kafshët në secilin grup u ushqyen më pas ose 1 ml ujë ose 1 ml ekstrakt çaji jeshil në ditë. Pas analizimit të indeve të muskujve, studiuesit konstatuan se çaji jeshil nuk përmirësonte domosdoshmërisht rikuperimin e funksionit të muskujve ose masës. Megjithatë, kafshët që morën ekstrakt humbën 14 për qind më pak muskuj në përgjithësi sesa ato që nuk e morën atë.

Efektet pozitive të çajit jeshil në humbjen e muskujve janë raportuar nga studiuesit e tjerë, gjithashtu! Një studim i kryer në vitin 2013 zbuloi se disa lëndë ushqyese në çajin jeshil zvogëlojnë inflamacionin e muskujve dhe përshpejtojnë kohën e rikuperimit pas ushtrimeve. Një studim tjetër nga 2011 tregoi se të njëjtat lëndë ushqyese mund të ndihmojnë muskujt ulur të mbajnë forcën.

Pra, cilat lëndë ushqyese të fuqishme në çajin jeshil janë përgjegjëse për parandalimin e humbjes së muskujve? Sipas të tre studimeve të përmendura më lart, janë polifenole. Këto përbërje organike që ndodhin natyrshëm ofrojnë përfitime të shumta shëndetësore, duke përfshirë zvogëlimin e inflamacionit dhe parandalimin e stresit oksidativ në qeliza. Polifenolët gjithashtu mund të ulin rrezikun e zhvillimit të kancerit të caktuar dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Related posts

Ky frut ka vlera të mëdha edhe kur e konsumoni të ngrirë!

Kumështa – Pija që ju ndihmon për një tretje të shpejtë!

Luftoni ankthin dhe stresin me lulen e sahatit!