Peshqit blu – Ndihmë e madhe për shëndetin e zemrës dhe trurit

Peshqit blu si sardelet, skumbri, merluci, por edhe salmoni dhe toni, si dhe të gjithë peshqit e pasur me acide yndyrore omega 3, janë të mirë për zemrën dhe trurin nëse hahen të paktën dy herë në javë. Salmoni dhe tuna, megjithëse nuk janë pjesë e peshqve blu, janë të ngjashëm me kategorinë për shkak të vetive të tyre ushqyese.

Studimi në të gjithë botën zgjati 9 vjet

Ky është rezultat i një studimi nga një grup studiuesish nga Universiteti McMaster në Hamilton (Kanada) i sapo botuar në Journal of American Medical Association Internal Medicine. U ekzaminuan 191,558 njerëz, 51,000 prej të cilëve kishin probleme me zemrën.

Mostra, që vinin nga 58 vende të ndryshme, u monitorua për 9 vjet në lidhje me konsumin e peshkut dhe ushqimeve të tjera, duke bërë lidhjen më pas me kushtet shëndetësore.

175 gram peshk në javë janë mjaftueshëm

Kërkimet treguan se vdekjet e papritura dhe nivelet e përgjithshme të vdekshmërisë ishin përkatësisht 21% dhe 18% më të ulëta, midis konsumatorëve të të paktën dy porcioneve të peshkut vajor çdo javë.

Për më tepër, konsumimi i të paktën 175 gramë peshk në javë u shoqërua me një rrezik 16% më të ulët për të pësuar goditje në tru ose sulm në zemër. Nga ana tjetër, marrja e më shumë se 175 g peshk në javë nuk tregoi rritje të ndjeshme të efekteve të dobishme të vëzhguara.

Merita është e DHA-së

Sipas studiuesve, prania e peshkut blu dhe të gjithë atyre peshqve të pasur me omega 3 në tryezë ndihmon në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe kushteve klinike të shoqëruara me çrregullime të zemrës ose enëve të gjakut.

Merita e përfitimeve shëndetësore të lidhura me zemrën, por edhe sytë dhe trurin, është për shkak të acidit dokosaheksaenoik (DHA), një omega 3 thelbësor për rritjen dhe zhvillimin e trurit, duke qenë përbërësi kryesor i acideve yndyrore të trurit tonë.

Ekspertët deklarojnë se efektet shëndetësore të peshqve nuk ndryshojnë në varësi të mënyrës së ruajtjes së tyre: të freskët, të ngrirë ose të konservuar, ky ushqim është thelbësor për shëndetin e zemrës dhe enëve të gjakut, si dhe është një burim i shkëlqyeshëm i proteinave dhe një alternativë e shkëlqyeshme për mishin e kuq dhe të përpunuar.

Dieta mesdhetare është dieta më e shëndetshme

Për të përfunduar, Andrew Mente, menaxheri i kërkimit, deklaroi se: “Dieta mesdhetare, e pasur me perime, fruta, bishtajore, arra, fasule, drithëra dhe peshk, përfaqëson një nga zakonet më të shëndetshme të të ngrënit, në gjendje të zvogëlojë rrezikun e problemeve deri te hipertensioni, kolesteroli i lartë dhe sëmundjet e zemrës”.

OBSH (Organizata Botërore e Shëndetësisë) ka përcaktuar se sëmundja kardiovaskulare është shkaku kryesor i vdekjeve në botë, duke shkaktuar afërsisht 17.9 milion vdekje çdo vit.

Related posts

Sëmundjet që shkaktojnë djersitjen e tepërt – Disa këshilla si t’i trajtoni në shtëpi

4 Faktorët kryesor që rrisin tensionin e gjakut

Kura energjike për tretjen dhe stomakun – Uthull molle, kanellë, xhenxhefil