Këto janë ushqimet e fuqishme që ndihmojnë për të luftuar ankthin

Sot, në mes të kaq shumë pabarazive shoqërore, dhënia vlerë e kushteve tona të jetesës transformon mënyrën se si e shohim botën. Kultivimi i mendimeve të mira ndikon gjithashtu pozitivisht në gjendjen tonë shpirtërore. Sidoqoftë, për të mbajtur një qëndrim optimist është e nevojshme të ushqeni qetësi dhe durim. Në fund të fundit, një nga problemet e mëdha të mendjes paqësore është ankthi, një gjendje psikologjike shumë më e zakonshme nga sa mendoni.

Për këtë arsye ne kemi përgatitur një listë të ushqimeve kundër ankthit.

  1. Banane

Bananet, super tradicionale në shtëpitë braziliane, janë aleatë të mëdhenj kur bëhet fjalë për përmirësimin e humorit dhe luftimin e ankthit.

“Bananet janë të pasura me karbohidrate komplekse, të cilat përmbajnë serotonin, kimikatin që është i mirë për shëndetin tuaj,” thotë dietologia Tanya Zuckerbrot. “Karbohidratet komplekse përmirësojnë gjithashtu transportin e triptofanit në tru, ku konvertohet në serotonin.” Ajo shton se bananet përmbajnë tirozinë dhe fenilalaninë, dy aminoacide me funksione të veçanta: “Tirozina çon në nivele të balancuara të dopaminës në tru dhe ndihmon në zvogëlimin e yndyrës në trup, ndërsa fenilalanina përdoret për të formuar tirozinë”. Bananet përmbajnë gjithashtu vitaminë B6, e cila ndihmon në konvertimin e triptofanit në serotonin.

  1. Patate

Patatet, të konsumuara në një shkallë të madhe në të gjithë botën, janë gjithashtu të shkëlqyera për të luftuar ankthin dhe prodhimin e serotoninës: “Ato janë gjithashtu një burim i mirë i vitaminës C, një vitaminë që gjithashtu ndihmon në prodhimin e serotoninës”, informojnë The Nutrition Tëins.

  1. Lakra

Edhe pse nuk është e dashur nga të gjithë, lakra jeshile ka vlerën e saj në luftimin e ankthit, shpjegon Zuckerbrot: “Kale përmban bakër, një mineral i përfshirë në funksionet thelbësore qelizore dhe mirëqenien e përgjithshme. Bakri stabilizon gjendjen shpirtërore dhe mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve neurodegjenerative siç është sëmundja e Alzheimerit nëse konsumohet si duhet”, shpjegon dietologia.

  1. Tërshëra

Tërshëra prodhon serotonin, hormonin e lumturisë, kënaqësisë dhe humorit të mirë. “Do të shpejtojë serotoninën dhe do të ndihmojë në luftimin e dhimbjeve, uljen e oreksit dhe prodhimin e qetësisë ose gjumit.”

  1. Arrat

Pavarësisht se janë të pasura me yndyrna të pangopura të shëndetshme për zemrën, arrat mund të jenë të shkëlqyera për gjendjen tonë, siç raportojnë ekspertët: “Përveç yndyrave të shëndetshme, acidet yndyrore të magnezit dhe omega-3 që gjenden në arra janë treguar se ndikojnë pozitivisht në nivelet e serotoninës dhe dopaminës (hormonet e humorit).” Gjithashtu magnezi ndihmon në rregullimin e niveleve të kortizolit.

  1. Salmon

Salmoni është i mrekullueshëm sepse përmban një dozë të mirë të acideve yndyrore omega-3, të cilat janë thelbësore për funksionimin e duhur të trurit. Përveç kësaj, ky peshk është gjithashtu i pasur me triptofan, i cili është pararendës i serotoninës. Një studim në revistën Brain, Behavior and Immunity zbuloi se studentët që përfshinin këto yndyrna omega-3 në dietat e tyre kishin 20% më pak simptoma ankthi dhe 14% më pak inflamacion.

  1. Kivi

“Kivit janë të pasur me vitaminë C. Hulumtimet tregojnë se ato mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut dhe reagimeve të tjera fiziologjike ndaj situatave stresuese”, thanë nutricionistët.

  1. Çokollatë

Përfitimet garantohen nga kakao e pastër (ose pothuajse e pastër). Sa më shumë të përpunohet kakao, aq më pak përfitime antioksiduese ka. Studimet tregojnë se antioksidantët në kakao mund të përmirësojnë qarkullimin e gjakut në tru duke rritur aftësinë e tij për t’u përshtatur me stresin. Për më tepër, një studim tjetër i botuar në Journal of Proteome Research zbuloi se njerëzit me shumë stres që filluan të konsumojnë çokollatë të zezë për dy javë rresht, ulën nivelet e tyre të hormoneve të stresit. Sidoqoftë, duhet të shmangni ushqimet që janë të pasura me sheqer, yndyra të ngopura, kimikate dhe aditivë sepse janë të këqij.

  1. Avokado

Avokadot po bëhen gjithnjë e më popullore, dhe nuk është çudi. Avokadot janë plot me yndyrna të shëndetshme që nuk janë të mira vetëm për zemrën tuaj, por ndihmojnë në absorbimin e ushqyesve të tjerë nga ushqimet e tjera që hani. Hulumtimet kanë treguar se dietat e shëndetshme me pak yndyrë lidhen me stresin, ankthin dhe depresionin. Nga ana tjetër, dietat me përmbajtje të lartë yndyre trans dhe të ngopura shoqërohen më shpesh me rritjen e normave të ankthit.

Burimi: Revista Psikologjia

Related posts

4 Faktorët kryesor që rrisin tensionin e gjakut

Kura energjike për tretjen dhe stomakun – Uthull molle, kanellë, xhenxhefil

Ky frut ka vlera të mëdha edhe kur e konsumoni të ngrirë!