Ja si të përgatisni një tartë limoni franceze

Tarta e limonit është një ndër ëmbëlsirat më të famshme të kuzhinës franceze, të cilën të gjithë e pëlqejnë.
Brumi anësor është mjaftueshëm i hollë, krokant dhë i ëmbël aq sa duhet. Mbushja e tartës është mrekullisht e shijshme, e pasur, e thjeshtë, kremoze, e shkrifët, e hollë dhe jo shumë e thartë.

PËRBËRËSIT:Për mbushjen


Lëkura e një limoni
Lëngun e 1 limoni (të shtrydhur)
xhelatinë
¾ gotë shëqer (i bardhë)
170 gr gjalpë (të prerë në kubikë)
3 vezë të plota
2 të verdha veze
Sheqer

Për brumin
250g miell
 75g sheqer pluhur
 ½ lç kripë
 113g gjalpë (temperaturë ambienti)
 1 vezë

Përbërësit për merengën
125g sheqer
 3 të bardha vezësh
 1 lç ekstrakt vanilje

Përgatitja e kremit:Në një tigan të thellë bashkoni të verdhat e vezës, sheqerin, lëkurën dhe lëngun e limonit. E vini tiganin në zjarr mesatar dhe më pas shtoni xhelatinën. Përzieni derisa konsistenca e masës të jetë kremoze. Hiqeni tiganin nga nxehtësia dhe e lini mënjanë.

Përgatitja e brumit:
Prisni gjalpin në kubikë, shtoni miellin, sheqerin dhe bashkojini bashkë me lëvizjen e duarve. Më pas shtoni vezën dhe bashkoni masën derisa të homogjenizohet.
 Brumin sheshojeni me dorë dhe më pas mbështilleni më qese kuzhine. E lini në frigorifer derisa të forcohet pak.
 Shtrojeni në tavë brumin dhe me anë të një piruni shponi mazën e tij. Mbulojeni me letër alumini dhe sipër saj shtoni oriz, në mënyrë që brumi të ruajë formën gjatë pjekjes.
 Piqeni në furrë për 10 minuta në 180°C. Më pas hiqni orizin dhe letrën e aluminit dhe piqëni edhe për 10 minuta të tjera.

Përgatitja e Merengës:
I përzieni sheqerin, të bardhat e vezës dhe ekstraktin e vaniljes me anë të një rrahësi elektrik derisa të formohet shkuma e merengës.Pasi brumi të jetë pjekur, e lini të ftohet pak. Hidhni mbi të kremin e limonit dhe e përhapni me anë të një spatule në mënyrë të njëtrajtshmë.
Shtoni merengën në sipërfaqe dhe zbukurojeni me pak lëkurë dhe feta limoni.

Related posts

Mëngjeset me 400 kalori! Shijoni ushqimet tuaja të preferuara pa shtuar në peshë

Turli me perime të stinës – Plot vlera dhe shije fantastike në një pjatë

Kek me mollë dhe portokalle – Shije dhe aromë fantastike!