Ja si të gatuani rizoton perfekte në shtëpi krejt lehtë!

Rizoto është një specialitet italian me bazë orizi që gatuhet me lëngun e mishit, peshkut apo të perimeve.

Receta e parë e këtij gatimi kremoz daton në vitin 1809 dhe përmbante: gjalpë, salçice, lëngun e kockave, qepë dhe shafran.

Me kalimin e viteve, recetat e këtij gatimi u pasuruan dhe u përvetësuan nga amvisat anëembanë botës.

Aftësia për të përgatitur një rizoto të mirë është asi  nën mëngë për çdo amvisë sepse një pjatë e tillë është shumë e shijshme dhe përgatitet lehtë, siç do ta mësoni në këtë artikull.

Si Të Gatuani Rizoton Perfekte Në Shtëpi

Rizoto është një pjatë, gatimi i së cilës kërkon shumë vëmendje dhe kujdes.

Sipas shefave italianë të kuzhinëës, rizoto nuk kërkon më shumë se 20 minuta për tu përgatitur por sekreti qëndron tek teknika e përdorur. cilësia e orizit si dhe temperatura e lëngut të përzgjedhur.

Ky i fundit duhet të jetë i ngrohtë sepse një lëng i ftohtë nxjerr një rizoto jo të mirë.

Përbërësit:

  • 8 filxhanë me lëng pule ose perimesh,
  • 1 lugë gjelle me gjalpë pa kripë (dhe më shumë)
  • 1 qepë e njomë e prerë hollë
  • Kripë,
  • 2 filxhanë me oriz për rizoto
  • Gjysëm filxhani çaji me verë të bardhë të thatë,
  • 1 filxhan me djathë kaçkavall të grirë.

Përgatitja

Në fillim duhet të ngrohni lëngun e perimeve ose të pulës në një tenxhere.

Lëngu i ngrohtë përshpejton gatimin e rizotos.

Më pas merrni një tigan dhe shkrini gjalpin.

Me të duhet të kavërdisni qepën me kripë për rreth 4 minuta deri sa të zbutet.

Shtoni orizin dhe përziejeni deri sa çdo kokërr orizi të jetë yndyrosur.

Nëse duhet mund të shtoni më shumë gjalpë.

Përziejeni orizin deri sa majat e çdo kokrre të jenë bërë e tejdukshme, pra për rreth 2 minuta.

Më pas shtoni verën dhe përziejeni herë pas here derisa ajo të jetë përthithur plotësisht dhe tenxherja të jetë thuajse e thatë.

Në këtë pikë, duhet të shtoni gjysmë filxhani me lëngun e përzgjedhur, përziejeni dhe kur të jetë përthithur pak, shtoni dalëngadalë pjesën e mbetur.

Hedhja graduale e lëngut është thelbësore për një rizoto të shijshme.

Shtoni lëng deri sa orizi të mos jetë plotësisht i butë ndërkohë që e gjithë masa të jetë kremoze.

Rizoto quhet i bërë kur orizi është pak i fortë ndërsa e gjithë masa është e trashë.

Pjata përfundon duke shtuar edhe pak gjalpë dhe djathë kaçkavall për ta bërë rizoton sa më kremoze.

Rizoto duhet servirur menjëherë sepse në të kundër do të humbasë kremozitetin.

Related posts

Pilaf me kinoa – Receta e veçantë me plot shije!

Pogaçe e ëmbël – Receta e shijshme që kënaq gjithë familjen!

Akullore me kos dhe fruta – Receta me freski dhe shije perfekte!