Basbousa! Ëmbëlsirë e mrekullueshme egjiptiane me griz të cilën duhet patjetër ta provoni sa më parë!

Basbousa është ëmbëlsirë tradicionale e Lindjes së Afërt. Gatuhet nga grizi dhe kokosi dhe i hidhet shurup i ëmbël.

Nëse jeni adhurues i bakllavasë, tullumbave dhe kadaifit, kjo do të jetë ëmbëlsira juaj e re e preferuar! 

Përbërësit:

– 1 filxhan sheqer,
– 2 filxhan miell,
– 1 filxhan mielli kokosi,
– 1 filxhan vaj,
-1 filxhan qumësht ose jogurt,
– 1 filxhan griz,
– nga një qeskë pluhur për ëmbëlsira dhe sheqer vaniljeje,
– 3 vezë.

Shenim:

(griza eshte lloj mielli gruri ose misri i perpunuar,gjindet ne pako te vogla me po kete emer griz,quhet edhe ermik,bollgur etj dhe sherben edhe per ushqimin e bebeve)

Për shurup:

– 2 filxhan sheqer,
– 1 filxhan ujë,
– 2 lugë lëng limoni ose portokalli.

Filxhani është standard 250 ml.

Përgatitja:

1. Rihni vezët me sheqerin dhe shtoni përbërësit e tjerë. Hidheni në tepsi të mbështjellë me letër për pjekje. Piqeni në 200 gradë rreth 30 min.

2. Ndërkohë zieni shurupin, derisa të fillojë të vlojë dhe pastaj shtoni lëngun e limonit dhe zieni edhe rreth 1-2 minuta.

3. Ëmbëlsirës së nxehtë hidhini shurupin dhe lëreni që të ftohet mirë. Priteni në katrorë. Mbi katrorët e prerë mund të vendosni bajame të grira apo të plota ose arra.

Related posts

Pilaf me kinoa – Receta e veçantë me plot shije!

Pogaçe e ëmbël – Receta e shijshme që kënaq gjithë familjen!

Akullore me kos dhe fruta – Receta me freski dhe shije perfekte!