Basbousa! Ëmbëlsirë e mrekullueshme egjiptiane me griz të cilën duhet patjetër ta provoni sa më parë!

Basbousa është ëmbëlsirë tradicionale e Lindjes së Afërt. Gatuhet nga grizi dhe kokosi dhe i hidhet shurup i ëmbël.

Nëse jeni adhurues i bakllavasë, tullumbave dhe kadaifit, kjo do të jetë ëmbëlsira juaj e re e preferuar! 

Përbërësit:

– 1 filxhan sheqer,
– 2 filxhan miell,
– 1 filxhan mielli kokosi,
– 1 filxhan vaj,
-1 filxhan qumësht ose jogurt,
– 1 filxhan griz,
– nga një qeskë pluhur për ëmbëlsira dhe sheqer vaniljeje,
– 3 vezë.

Shenim:

(griza eshte lloj mielli gruri ose misri i perpunuar,gjindet ne pako te vogla me po kete emer griz,quhet edhe ermik,bollgur etj dhe sherben edhe per ushqimin e bebeve)

Për shurup:

– 2 filxhan sheqer,
– 1 filxhan ujë,
– 2 lugë lëng limoni ose portokalli.

Filxhani është standard 250 ml.

Përgatitja:

1. Rihni vezët me sheqerin dhe shtoni përbërësit e tjerë. Hidheni në tepsi të mbështjellë me letër për pjekje. Piqeni në 200 gradë rreth 30 min.

2. Ndërkohë zieni shurupin, derisa të fillojë të vlojë dhe pastaj shtoni lëngun e limonit dhe zieni edhe rreth 1-2 minuta.

3. Ëmbëlsirës së nxehtë hidhini shurupin dhe lëreni që të ftohet mirë. Priteni në katrorë. Mbi katrorët e prerë mund të vendosni bajame të grira apo të plota ose arra.

Related posts

Mëngjeset me 400 kalori! Shijoni ushqimet tuaja të preferuara pa shtuar në peshë

Turli me perime të stinës – Plot vlera dhe shije fantastike në një pjatë

Kek me mollë dhe portokalle – Shije dhe aromë fantastike!