Basbousa është ëmbëlsirë tradicionale e Lindjes së Afërt. Gatuhet nga grizi dhe kokosi dhe i hidhet shurup i ëmbël.
Nëse jeni adhurues i bakllavasë, tullumbave dhe kadaifit, kjo do të jetë ëmbëlsira juaj e re e preferuar!
Përbërësit:
– 1 filxhan sheqer,
– 2 filxhan miell,
– 1 filxhan mielli kokosi,
– 1 filxhan vaj,
-1 filxhan qumësht ose jogurt,
– 1 filxhan griz,
– nga një qeskë pluhur për ëmbëlsira dhe sheqer vaniljeje,
– 3 vezë.
Shenim:
(griza eshte lloj mielli gruri ose misri i perpunuar,gjindet ne pako te vogla me po kete emer griz,quhet edhe ermik,bollgur etj dhe sherben edhe per ushqimin e bebeve)
Për shurup:
– 2 filxhan sheqer,
– 1 filxhan ujë,
– 2 lugë lëng limoni ose portokalli.
Filxhani është standard 250 ml.
Përgatitja:
1. Rihni vezët me sheqerin dhe shtoni përbërësit e tjerë. Hidheni në tepsi të mbështjellë me letër për pjekje. Piqeni në 200 gradë rreth 30 min.
2. Ndërkohë zieni shurupin, derisa të fillojë të vlojë dhe pastaj shtoni lëngun e limonit dhe zieni edhe rreth 1-2 minuta.
3. Ëmbëlsirës së nxehtë hidhini shurupin dhe lëreni që të ftohet mirë. Priteni në katrorë. Mbi katrorët e prerë mund të vendosni bajame të grira apo të plota ose arra.