6 Ushqime që forcojnë shëndetin e zemrës

Ushqimet e shëndetshme për zemrën garantojnë një formë të mirë të organizmit gjatë gjithë fazave të jetës.

Ekspertët nënvizojnë se ushqerja e shëndetshme, mospirja e duhanit dhe aktiviteti i rregullt fizik mund të parandalojë 80 përqind e rasteve të sëmundjeve të zemrës.

Një regjim ushqimor që konsiderohet miqësor me zemrën përmban drithëra, yndyrna të shëndetshme, burime jo të yndyrshme të proteinave dhe një larmi frutash dhe perimesh.

Një regjim i tillë përmban më pak karbohidrate të rafinuara, sheqer apo yndyrna të ngopura.

Disa ushqime në veçanti janë tepër të mira për zemrën sepse ndihmojnë në pastrimin e enëve të gjakut, uljen e kolesterolit, tensionit të gjakut dhe inflamacionit.

  1. Tërshëra

Studimet thonë se për ccdo racion drithërash të plota të konsumuara në ditë, rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare ulet me 9 përqind.

Tërshëra meriton shumë lavde sepse është e pasur me fibër dhe ul kolesterolin.

Njeriu ka nevojë për të paktën tre gramë me fibër në ditë ose më shumë se një gjysëm filxhani me tërshërë.

  1. Mollët

Mollët, sidomos lëkura e tyre, janë të pasura me antioksidantë të cilat e mbrojnë zemrën.

Sipas studimeve, konsumi ditor i mollëve e ul ndjeshëm kolesterolin duke filluar nga 9 përqind.

Për më tepër, mollët janë një prej burimeve më të mira të fibrës së tretshme.

  1. Sardelet

Sardelet janë zgjedhja ideale sepse jo vetëm që përmbajnë pak mërkur por në 100 gramë gjenden 1,000 miligramë acide yndyrore omega-3.

Sardelet kushtojnë lirë dhe janë tepër të shëndetshme.

  1. Arrorët

Arrorët janë një burim i mirë i yndyrnave të pangopura, fibrës, proteinës, mineraleve dhe antioksidantëve.

Arrat në veccanti përmbajnë acide yndyrore që luftojnë inflamacionin.

Nëse njeriu konsumon 28 gramë arra për pesë ose më shumë herë në javë, është 14 përqind më pak i rrezikuar nga sëmundjet kardiovaskulare.

Ata që konsumojnë një ose më shumë racione arrash në javë janë 19 përqind më pak të rrezikuar.

  1. Thjerrëzat

Thjerrëzat, fasulet dhe qiqrrat janë të mirënjohura për shëndetin e zemrës.

Ato përmbajnë proteinë, fibër dhe folat, që ulin tensionin e gjakut.

  1. Boronicat

Të gjitha frutat e pyllit përmbajnë shumë antioksidantë që e mbrojnë zemrën.

Një gjysëm filxhani me boronica përmban 120 miligramë antioksidantë që ulin tensionin e gjakut.

Burimi: AgroWeb.org

Related posts

Sëmundjet që shkaktojnë djersitjen e tepërt – Disa këshilla si t’i trajtoni në shtëpi

4 Faktorët kryesor që rrisin tensionin e gjakut

Kura energjike për tretjen dhe stomakun – Uthull molle, kanellë, xhenxhefil