Patatet janë një ushqim i gjithanshëm, dhe ju mund të jeni shumë krijuese me to. Recetat variojnë nga krijimet e shpejta të gatuara në mikrovalë deri te pjatat e pjekura për orë të tëra.
Ne po ju njohim me 6 mënyra të shijshme për të gatuar patate të cilat mund t’i provoni në shtëpitë tuaja.
Patate krokante
Përbërësit:
- ½ kg patate të vogla të prera në gjysmë
- 1 lugë gjelle vaj ulliri ekstra të virgjër
- 1 lugë çaji pluhur hudhër
- 1 lugë çaji erëza italiane
- 1 lugë çaji erëza cajun (opsionale)
- Kripë
- Piper i zi
- Pak limon
- Majdanoz i copëtuar si zbukurim
Gatimi:
- Kombinoni patatet me vaj ulliri, pluhur hudhre, erëza italiane dhe erëza Cajun në një tas të madh. Spërkatni kripë dhe piper.
- Vendosni patatet për tiganisje dhe gatuajini në 200ºC për 10 minuta.
- Pas këtyre 10 minutave, tundeni tiganin për t’i trazuar derisa patatet të marrin një ngjyrë të artë. Duhet të zgjasë edhe 8-10 minuta.
- Sapo të mbarojnë, vendosni patatet në një pjatë dhe shtrydhni pak lëng limoni mbi to.
- Zbukuroni pjatën me majdanoz para se ta shërbeni.
Pure patatesh
Përbërësit:
- 1 kg patate (rreth 4 patate të mëdha)
- Kripë
- pak gjalpë plus 2 lugë të tjera për zbukurim
- ½ filxhan qumësht
- ½ filxhan krem kosi
- Piper i zi
Gatimi:
- Qëroni patatet.
- Vendosni patatet në një tenxhere të madhe dhe mbulojini me ujë. Shtoni një majë luge kripë.
- Lërini të ziejnë derisa të zbuten, gjë që duhet të zgjasë rreth 16 deri në 18 minuta.
- I kullojmë dhe i vendosim përsëri në tenxhere.
- I shtypim.
- Ndërkohë, shkrini gjalpin dhe qumështin në një tenxhere të vogël derisa të nxehen.
- Hidhni përzierjen e gjalpit dhe qumështit mbi purenë e patateve dhe përzieni derisa gjithçka të bëhet kremoze.
- Shtoni salcën e thartë dhe përzieni derisa të përzihet me pjesën tjetër.
- Shtoni kripë dhe piper.
- Vendosni të gjithë përzierjen në një enë shërbyese dhe mbulojeni me 2 lugë gjalpë.
- Spërkatni edhe më shumë spec.
Patatet e skuqura në tigan
Përbërësit:
- ½ kg patate të vogla, të lara dhe të pastra
- 1 lugë gjelle vaj perimesh
- 1 lugë gjelle vaj ulliri ekstra i virgjër
- 1 lugë rozmarinë sapo të prerë
- 1 lugë çaji pluhur hudhër (opsionale)
- 1 lugë çaji pluhur djegës (opsionale)
- Kripë
- Piper i zi
Gatimi:
- Prisni patatet në feta të trasha 4 mm.
- Ngrohni pak vaj perimesh dhe vaj ulliri në një tigan të madh në nxehtësi mesatare-të lartë.
- Shtoni patatet në tigan dhe spërkatni me rozmarinë, kripë dhe piper.
- Gatuajini derisa të marrin një ngjyrë të artë dhe të freskët në pjesën e poshtme. Duhet të zgjasë 4 deri në 5 minuta.
- Përziejini dhe gatuajini në anën tjetër derisa të marrin një ngjyrë të artë, gjë që duhet të zgjasë edhe 4 deri në 5 minuta.
- Shtoni pluhur hudhre dhe pluhur djegës dhe vazhdoni gatimin, duke e trazuar herë pas here, derisa patatet të zbuten nga brenda dhe të marrin ngjyrë kafe të artë nga jashtë.
- Duhet të zgjasë edhe 2 minuta të tjera.
- Shërbejini të nxehta.
Patate të pjekura
Përbërësit:
- 4 patate të kuqe, të lara
- Vaj ulliri ekstra i virgjer
- Kripë
- Piper i zi
- Gjalpë
- Salcë kosi
Gatimi:
- Ngrohim furrën në 180ºC.
- Grijini patatet.
- Spërkatni me pak vaj ulliri dhe bujarisht me kripë dhe piper.
- Vendosini ato në një tavë pjekjeje.
- Piqini ato derisa të shpohen lehtë me një pirun, gjë e cila duhet të zgjasë një orë deri në një orë e gjysmë.
- Sapo të mbarojnë, shtoni gjalpë ose salcë kosi.
Patate të gatuara në mikrovalë
Përbërësit:
- 4 patate të kuqe, të lara
- Vaj ulliri ekstra i virgjer
- Kripë
- Piper i zi
Gatimi:
- Lani patatet dhe thajini plotësisht.
- Vendosini në një pjatë të sigurt në mikrovalë për rreth 7 minuta, duke i kthyer.
- Nëse nuk mund ta shponi një patate me pirun pas 7 minutash, vazhdoni ta mikrovaloni derisa të zbutet.
- Kur të mbarojnë, lërini të qëndrojnë për 2 minuta.
- Prisni patatet në gjysmë.
- Spërkatni kripë, piper dhe gjalpë.
Patate në skarë
Përbërësit:
- 4 patate russet, të prera
- 2 lugë çaji pluhur hudhër
- 1 lugë çaji kripë
- 1 lugë çaji piper i zi i sapo bluar
- ½ filxhan vaj ulliri ekstra të virgjër
- 2 lugë barishte të copëtuara rishtas (të tilla si majdanozi)
Gatimi:
- Vloni një tenxhere me ujë dhe sigurohuni që uji të jetë i kripur mirë.
- Shtoni patatet dhe gatuajini deri në al dente, gjë që duhet të zgjasë 5 deri në 7 minuta.
- I kullojmë dhe i lëmë të ftohen pak.
- Vendoseni skarën në nxehtësi mesatare-të lartë.
- Në një tas të madh, bashkoni pluhurin e hudhrës, kripën dhe specin. Pastaj trazoni përzierjen dhe shtoni vajin e ullirit.
- Vendosni patatet në përzierje dhe përzieni butësisht.
- Hiqini ato nga vaji.
- Grijini patatet, duke i kthyer vetëm një herë derisa të marrin një ngjyrë të artë.
- Shtoni bimë në përzierjen e vajit që keni bërë më parë.
- Trazoni patatet.
- Shërbejeni ato.