5 ushqimet që janë edhe më të shëndetshme nëse i konsumoni të ngrira

Shumë ushqime ruajnë ende vlerën e tyre ushqyese pas një periudhe kohe në frigorifer. Nutricionisti Rhiannon Lambert tha për “The Sun se” ushqimet e ngrira, si frutat dhe perimet, peshku dhe mishi, madje edhe bukët që janë të fortifikuara me vitamina dhe minerale, përmbajnë vlera ushqyese edhe kur janë të ngrira. Ai tha gjithashtu se, “Produktet e ngrira kanë tendencë të jenë më të lira se shumica e produkteve të freskëta, kështu që këto janë një opsion i shkëlqyeshëm nëse doni të kurseni para.”

Zgjedhja e produkteve të ngrira mund të jetë gjithashtu një mënyrë e shkëlqyer për të reduktuar hedhjen e ushqimit, tha Rhiannon, pasi gjërat mund të ngrihen dhe hahen më vonë. Më pak ushqim në mbeturina do të thotë gjithashtu se ju nuk humbni para për ushqime.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme pasi kostoja e jetesës vazhdon të rritet dhe gjërat thelbësore të përditshme përballen me rritje të çmimeve.

Britanikët janë goditur nga inflacioni i ushqimeve në nivelin më të lartë në 45 vjet, me shifrat zyrtare që tregojnë kostot e ushqimit mesatarisht 19 për qind më shumë se një vit më parë.

Këtu janë pesë ushqime që janë në fakt më të lira dhe më të shëndetshme për t’i blerë të ngrira:

1. Bizele të ngrira

Shumë prej nesh tashmë kanë një qese me bizele në frigoriferin tonë. Ky element kryesor është shumë më lirë për t’u blerë i ngrirë sesa i freskët dhe është një shtesë e lehtë për çdo vakt nëse doni të merrni zarzavate.

Ato përmbajnë gjithashtu shumë fibra, antioksidantë dhe vitamina, si dhe minerale të shëndetshme për zemrën si magnez, kalium dhe kalcium.

2. Hudhra e grirë e ngrirë

Pra, mbajtja e një qese me hudhër të ngrirë dhe të grirë në frigoriferin tuaj do t’ju kursejë kohë dhe para. Hudhra nuk do të humbasë shijen kur ngrihet.

Nëse doni të merrni përfitimet e hudhrës – përbërësi kryesor aktiv i saj, alicina, mund të mbështesë sistemin tuaj imunitar për të luftuar viruset. Një provë klinike në të cilën njerëzit që merrnin një suplement ditor të hudhrës kishin më pak gjasa të ftohen dhe kishin kohë më të shkurtër rikuperimi nëse u ndodh një gjë e tillë.

3. Brokoli i ngrirë

Brokoli është një tjetër nga ato perime që përfshihet lehtësisht në vaktin tuaj dhe ka vlera ushqyese edhe kur është i ngrirë. Ngrënia e këtij superushqimi mund të përmirësojë ndjeshëm shëndetin e zorrëve, sipas një studimi të fundit, si dhe të mbështesë menaxhimin e peshës, shëndetin e trurit, inflamacionin dhe funksionin e sistemit imunitar. Nuk ka nevojë të shkrihet para gatimit – dhe duhen vetëm pesë deri në 10 minuta për t’u përgatitur.

4. Peshk i ngrirë

Ngrirja nuk do të zvogëlojë vlerën e tij ushqyese, prapë do të merrni përfitimet e acideve yndyrore omega-3 dhe vitaminave D dhe B2 që përmban.

5. Manaferrat e ngrira

Manaferrat e përziera në një tas me kos janë një element kryesor i mëngjesit të shëndetshëm. Por shpesh kutitë me fruta të freskëta përmbajnë vetëm një pjesë të vogël të tyre, nëse i blini të ngrira do të merrni më shumë prej tyre për më pak para dhe do të zgjasin më gjatë.

Sipas një studimi të Universitetit Shtetëror të Dakotës së Jugut, boronicat e ngrira përmbajnë më shumë antioksidantë, të cilët mund të ndihmojnë në luftimin e sëmundjeve, përfshirë kancerin. Dhe mjedrat e ngrira janë një burim i shkëlqyer i vitaminës C, e cila do të forcojë sistemin tuaj imunitar. Por ka disa ushqime të ngrira, siç paralajmëroi dietologia Signe Svanfeldt, të cilat duhet t’i mbajmë në minimum në dietën tonë, pasi ato janë të ulëta në lëndë ushqyese dhe të larta në natrium, yndyra të ngopura dhe sheqer të shtuar.

Këto përfshijnë pica të ngrira, patate të skuqura, salcice dhe byrekë. “Ne duhet të synojmë t’i hamë ato në sasi më të vogla, pasi marrja e lartë e këtyre ushqimeve është treguar se rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, diabetit të tipit 2 dhe obezitetit,” tha Signe.

Related posts

Sëmundjet që shkaktojnë djersitjen e tepërt – Disa këshilla si t’i trajtoni në shtëpi

4 Faktorët kryesor që rrisin tensionin e gjakut

Kura energjike për tretjen dhe stomakun – Uthull molle, kanellë, xhenxhefil